מדריך ציוד וכלים להכנת פיצה בבית
יש המון ציוד וכלים להכנת פיצה, חלקו חובה וחלקו אופציונלי. במדריך זה נסקור את כל הציוד המרכזי להכנת פיצה בבית: למה כל ציוד/מוצר משמש, למה צריך אותו, האם יש לו תחליפים והיכן ניתן לקנות אותו.
בין אם אתם רק מתחילים ומחפשים ציוד בסיסי או מתקדמים שרוצים להשתדרג ולהיפתח להכנה של סוגי פיצות נוספים, המדריך הזה יעשה לכם סדר בכל הקשור לציוד הנדרש להכנה של כל סוגי הפיצות בבית.
את רוב הציוד ניתן למצוא בעמוד המוצרים של פיצהלאב לרכישה דרך אמזון/אליאקספרס.
משטחי אפייה
להרחבה על משטחי אפייה, ראו פוסט מהו המשטח הטוב ביותר לאפיית פיצה? המדריך המלא למשטחי אפייה.
כלים וציוד כללי
אקדח טמפרטורה
למה משמש אקדח טמפרטורה
אקדח טמפרטורה משמש לבדיקת טמפרטורת משטח האפייה עליו אופים את הפיצה. האקדח עובד על ידי בדיקה של כמות החום המוחזרת מהמשטח (אמיסיביות) והמרתה לקריאה של טמפרטורה. רוב המשטחים (אבני פיצה וחומרים אורגניים) הם עם רמת אמיסיביות של 0.95 (זו רמת האמיסיביות שהאקדח מגיע איתה מהמפעל); אם משתמשים במשטחים אחרים (פלדה/נירוסטה), צריך לכייל את רמת האמיסיביות של האקדח על מנת לקבל קריאה נכונה (פלדה: 0.8-0.95, נירוסטה: כ-0.6). טמפרטורה של משטחים מבריקים (כדוגמת נירוסטה או אלומיניום עם גימור מבריק) קשה מאוד לקרוא כמו שצריך מכיוון שקרן הלייזר "מוחזרת" מהמשטח כך שמה שנמדד בפועל הוא לא ב-100% המשטח אותו אנחנו רוצים למדוד.
מי צריך אקדח טמפרטורה? כל מי שרוצה לוודא שמשטח האפייה חומם כראוי (חשוב מאוד!) לפני אפיית הפיצה.
חשוב לציין שההבדל בין דגמים יקרים וזולים של אקדחי טמפרטורה הוא שולי עד לא קיים, ואין שום סיבה "להשקיע" מעבר לכ-70 ש"ח באקדח טמפרטורה.
שימושים נוספים לאקדח טמפרטורה
ניתן להיעזר באקדח טמפרטורה בשביל לדעת פחות או יותר מה הטמפרטורה באזור מסויים (לדוגמה מדידה של משטח השיש); מעבר לזה, אין לו עוד הרבה שימושים.
תחליפים לאקדח טמפרטורה
אין.
איפה קונים אקדח טמפרטורה
ניתן לרכוש דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב.
חותך פיצה
למה משמש חותך פיצה
פשוט מאוד – חותך פיצה מאפשר לחתוך את הפיצה בקלות 🙂
שימושים נוספים לחותך פיצה
ניתן להשתמש בחותך פיצה לחתיכה/חלוקה של בצקים (לדוגמה תחתית של פאי / בצק אמפנדס או בצקים שמשטחים ורוצים לעצב לצורה מרובעת).
תחליפים לחותך פיצה
סכין שף חדה או סכין גיליוטינה.
איפה קונים חותך פיצה
ניתן לרכוש דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב או לחלופין בחנויות אפייה למיניהן (יקר) או בחלק מחנויות הסטוק (זול).
מגרדת גבינה
למה משמשת מגרדת גבינה
גירוד של גבינות קשות (פרמזן/פקורינו) או גבינות אחרות שרוצים לפזר על הפיצה. מוצר חובה לגירוד ידני של גבינות (קשות כמו פרמזן/פקורינו וחצי-קשות שקונים בגוש כמו מוצרלה, גאודה וכו').
מגרדת גבינה יכולה להגיע בכמה צורות כתלות בייעוד שלה, עם חורים גדולים/בינוניים/קטנים (או מכל הסוגים במגרדת משולבת כמו בתמונה).
שימושים נוספים למגרדת גבינה
מגרדת גבינה שימושית מאוד גם לגירוד פרי הדר (לדוגמה לגרידת לימון) או לגירוד של רכיבי אפייה/בישול אחרים שרוצים לגרד בקלות.
תחליפים למגרדת גבינה
תחליף למגרדת עצמה אין; אפשר לנסות "לטחון" את הגבינה בפולסים בבלנדר, אבל פחות מומלץ.
איפה קונים מגרדת גבינה
ניתן לרכוש דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב מגרדת גבינות קשות (לפרמזן/פקורינו), או לחלופין בחנויות אפייה למיניהן (יקר) או בחלק מחנויות הסטוק (זול).
מחורר פיצה
למה משמש מחורר פיצה
מחורר פיצה מורכב מגלגלת עליה הרבה פינים מתכתיים והיא משמשת לחירור כל שטח הבצק. חירור הבצק נועד למנוע יצירה של כיסי אוויר במהלך האפייה, בעיקר בבצקים יחסית דקים. חשוב לציין שלא כל סוג פיצה נרצה לחורר.
שימושים נוספים למחורר פיצה
אין עוד שימושים שאני מצליח לחשוב עליהם.
תחליפים למחורר פיצה
אפשר לחורר את הבצק בעזרת מזלג, אך חשוב להקפיד על חירור אחיד לכל רוחבו ואורכו של בסיס הפיצה (חוץ מהשוליים).
איפה קונים מחורר פיצה
ניתן לרכוש דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב או לחלופין בחנויות אפייה למיניהן (יקר) או בחלק מחנויות הסטוק (זול).
מחזיק תבניות
למה משמש מחזיק תבניות
מחזיק תבניות משמש להוצאה של תבניות פיצה חמות מהתנור. שימושי לכל מי שמכין פיצות בתבנית (מכל סוג).
שימושים נוספים למחזיק תבניות
אין.
תחליפים למחזיק תבניות
שימוש במגבת/כפפות להוצאה של התבנית מהתנור.
איפה קונים מחזיק תבניות
ניתן לרכוש דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב.
נייר אפייה
למה משמש נייר אפיה
בהקשר של אפיית פיצה ביתית, נייר אפייה הוא כלי נהדר להעברת הפיצה מהמרדה לתנור (לא לטאבון!) בקלות ובלי להסתבך. ניתן לפתוח נייר אפייה על המרדה, להרכיב עליו את הפיצה, ואז להחליק את הפיצה בקלות (עם הנייר) ישירות למשטח האפייה, ולאחר כשתי דקות כשהבצק התגבש, להוציא את הנייר בזהירות. נייר האפייה לא משפיע על האפייה והעברת החום מהמשטח לפיצה עצמה, והוא פתרון מצוין למי שמסתבך עם העברה של הפיצה לתנור.
*נייר אפייה לא נועד לטמפרטורות של טאבון (או לטמפרטורות גבוהות מ-300 מעלות) ויתפחם מייד, אל תנסו את זה!!
רשת קירור
למה משמשת רשת קירור
רשת קירור היא רשת מוגבהת, לרוב ממתכת אל-חלד. על הרשת נניח את המאפה (במקרה שלנו פיצה) מייד בסיום האפייה כך שלאדים (לחות) יהיה לאן "לברוח" מחוץ למאפה. שימוש ברשת קירור יאפשר לשמור את התחתית הקריספית עליה עבדנו כל כך קשה (אלא אם מדובר בפיצה נאפוליטנית).
שימושים נוספים לרשת קירור
קירור של מאפים אחרים.
תחליפים לרשת קירור
אם יש לכם משטח מוגבה כלשהו עם חורים/חריצים בתחתית שיאפשרו לאדים לצאת החוצה, אפשר להשתמש בו.
איפה קונים רשת קירור
ניתן לרכוש דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב או לחלופין בחנויות אפייה למיניהן (יקר).
מערוך
למה משמש מערוך
מערוך משמש לרידוד ושיטוח בצק של סוגי פיצה שדורשים פתיחה עם מערוך (כדוגמת טונדה רומאנה או מידווסט סטייל).
שימושים נוספים למערוך
רידוד ושיטוח של כל סוגי בצק/מאפים אחרים.
תחליפים למערוך
ניתן להשתמש בכלי בצורת צילינדר שיהיה מספיק חזק ללחיצה על הבצק (כדוגמת בקבוק זכוכית גדול).
איפה קונים מערוך
בכל רשתות האפייה/בישול ובחנויות סטוק למיניהן.
ציוד להכנת בצק
להרחבה על מכשירי לישה (מיקסר, מלוש וכו'), ראו פוסט מיקסר, מלוש, או אולי מעבד מזון? הכל על מכשירי לישה – מאפיינים, שימושים, יתרונות וחסרונות.
קלף בצק (פלסטיק/מתכת)
למה משמש קלף בצק
קלף בצק הוא מוצר חובה (!) לכל מי שמתעסק באפייה בכלל ובפיצה בפרט. קלף בצק, בין אם מפלסטיק או מתכת, מאפשר לעבוד עם בצקים בצורה נוחה – לחתוך ולחלק (לכדורים/צורות אחרות), להעביר (ממקום למקום על ידי "גירוד" מלמטה), בזמן הלישה ("איסוף" של הבצק ממשטח העבודה / קערת המיקסר ו"ערבוב" בתחילת הלישה אם לשים בידיים) וניקיון ("גירוד" הבצק מהקערה או מהמשטח).
קלפי בצק יכולים להגיע במגוון גדלים, צורות (ישר/עם זווית) וחומרים, כשהנפוצים הם מפלסטיק/מתכת; קלף בצק ממתכת יהיה לרוב עם זווית ישרה ויותר חזק, עמיד ו"יוקרתי" לעומת קלף מפלסטיק, והוא מתאים יותר לחלוקה והרמה של הבצק; אם אתם רוצים קלף שיאפשר ניקוי/איסוף של הבצק מקצוות הקערה, לכו על קלף מפלסטיק (אם הכי טוב – גם וגם).
שימושים נוספים לקלף בצק
כתלות בגודל, יכול לשמש גם ככלי לשליפה של כדורי בצק מהכלי בו הותפחו הבצק/הכדורים. קלף ממתכת יאפשר גם ניקיון של משטח העבודה ("גירוד" של שאריות בצק כמו שפכטל).
תחליפים לקלף בצק
בשביל חלוקת הבצק ניתן להשתמש בסכין שף, אך לשאר השימושים – אין ממש תחליף לקלף בצק.
איפה קונים קלף בצק
ניתן לרכוש דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב או לחלופין בחנויות אפייה למיניהן (יקר) או בחלק מחנויות הסטוק (זול).
מד טמפרטורה (תרמומטר)
למה משמש מד טמפרטורה
מד טמפרטורה הוא כלי חשוב ביותר שמאפשר לבדוק את הטמפרטורה (הפנימית) של הבצק בסיום הלישה. מי צריך מד טמפרטורה? אם אתם שואלים אותי – כל מי שמכין בצק לפיצה ורוצה להעלות את הרמה שלו! הקפדה על טמפרטורת בצק סופית היא אחד הדברים החשובים ביותר כשמכינים בצק, ולצורך הזה, אין תחליף למד טמפרטורה.
שימושים נוספים למד טמפרטורה
בדיקת מידת עשייה של בשר, בדיקת טמפרטורה של נוזלים (מים/חלב/שמן טיגון).
תחליפים למד טמפרטורה
בשביל למדוד את טמפרטורת הבצק בסיום (או תוך כדי הלישה), ניתן להשתמש באקדח טמפרטורה. הקריאה לא בהכרח תהיה מדויקת ב-100% לעומת תרמומטר בשל העובדה שהטמפרטורה הנמדדת היא בפני השטח של הבצק ולא של פנים הבצק (ותלויה גם בהגדרת האמיסיביות של האקדח), אך ברוב המקרים זה מספיק.
אם רוצים למדוד את הטמפרטורה הפנימית של הבצק אחרי ההוצאה מהמקרר ולפני האפייה (נכוון לטמפרטורה של מינימום 10 מעלות בכדי לפתוח את כדור הבצק), אז אין תחליף לתרמומטר.
איפה קונים מד טמפרטורה
ניתן לרכוש דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב או לחלופין בחנויות אפייה למיניהן (יקר) או בחלק מחנויות הסטוק (זול יחסית).
חיישן טמפרטורת חדר
למה משמש חיישן טמפרטורת חדר
חיישן טמפרטורת חדר משמש בעיקר מי שמתפיח בצק בטמפרטורת חדר ורוצה לדעת מה הטמפרטורה בחדר (שבתקווה תישאר יציבה לאורך כל זמן ההתפחה) על מנת לחשב את כמות השמרים הנדרשת.
שימושים נוספים לחיישן טמפרטורת חדר
מאפשר לדעת מה הטמפרטורה (וברוב החיישנים גם מה הלחות) שבחדר 🤷 למרחיקי הלכת, ניתן להכניס את החיישן למקרר וכך לדעת מה הטמפרטורה בחלקים שונים במקרר, וכמובן – להתאים את כמות השמרים בעזרת מחשבון הבצק של פיצהלאב.
(אני לא מאמין שאני כותב את זה אבל כבר שמעתי על מקרים בעבר: בחיישן הזה *אי אפשר* להשתמש למדידת הטמפרטורה הפנימית של התנור; בשביל זה צריך תרמומטר יעודי).
תחליפים לחיישן טמפרטורת חדר
שני תחליפים מרכזיים:
(1) שימוש באקדח טמפרטורה על המשטח (שיש/שולחן וכו') או האזור בו הבצק הולך לתפוח (לא לגמרי מדויק אבל עדיף על כלום)
(2) שימוש במד טמפרטורה (לבצק) באזור בו הבצק הולך לתפוח
איפה קונים חיישן טמפרטורת חדר
ניתן לרכוש דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב.
מרית/לקקן
למה משמשת מרית
אם אתם לשים ידנית, מרית היא כלי נהדר לערבוב ראשוני של חומרי הבצק בקערה לפני התחלת הלישה, ואם לא – אז היא כלי נהדר לגירוד של שאריות בצק מדפנות הכלי בו הוכן הבצק. מרית גומי קטנה (כמו בתמונה) עובדת נהדר לערבוב כמויות יחסית קטנות של בצק (לדוגמה בהכנה של פוליש או מחמצת).
שימושים נוספים למרית
שימוש בבישול, ערבוב/איסוף/העברה של בלילות שונות.
תחליפים למרית
במידה מסויימת, קלף בצק (ערבוב וגירוד שאריות בצק).
איפה קונים מרית גומי
חנויות אפייה, חנויות סטוק.
משקל מטבח
למה משמש משקל מטבח
עד כמה שזה נשמע טריוויאלי, משקל מטבח הוא מוצר חובה (!!) לאפייה. אפייה (ושל פיצה בפרט) היא לא בישול, וכמויות מדויקות הן בגדר חובה, לכן שימוש ביחידות מידה כמו 'כוסות', 'כפות' וכו' הוא לא בא בחשבון (אלא אם המתכון הספציפי הותאם בצורה ספציפית לשימוש ביחידות מידה ספציפיות, כמו במחשבון הבצק של פיצהלאב).
בקיצור, ואם זה לא היה ברור – משקל מטבח הוא פרט חובה (!).
שימושים נוספים למשקל מטבח
מדידה של כל דבר לצרכי אפייה ו/או בישול.
תחליפים למשקל מטבח
אין 🙂 כאמור, אפשר להמיר מתכונים ספציפיים ליחידות מידה ספציפיות, אך הדבר לא מומלץ.
איפה קונים משקל מטבח
ניתן לרכוש דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב או לחלופין בחנויות אפייה ובישול למיניהן (יקר יחסית).
משקל מדויק (0.01 גרם)
למה משמש משקל מדויק
משקל מדויק (Precision scale) משמש למדידה של רכיבים שרמת הדיוק שלהם חשובה ברמה של מאית הגרם – בעיקר שמרים (כאן הדיוק הוא קריטי ביותר), אבל גם רכיבים אחרים כמו סוכר, מלח ואבקות שונות כמו אבקת גלוטן או לתת (כאן הדיוק פחות קריטי ברמת מאית הגרם אבל רצוי).
דיוק בכמות השמרים (במיוחד בהתפחות ארוכות בטמפרטורת חדר) הוא אחד האלמנטים החשובים ביותר כשמכינים פיצה (ובצק בכלל), לכן למשקל מדויק יש תפקיד חשוב בהכנת הבצק.
מי צריך משקל מדויק? כל מי שרוצה לעלות רמה בהכנת הפיצות שלו.
שימושים נוספים למשקל מדויק
שקילה של כל דבר ברמת מאית הגרם. מעולה לשקילה של יהלומים 😁
תחליפים למשקל מדויק
אין ממש תחליף למשקל מדויק. גם במקרה זה, אפשר להמיר מתכונים ספציפיים ליחידות מידה ספציפיות, אך הדבר לא מומלץ (וכשמדובר על שמרים גם מסורבל במקרה הטוב).
איפה קונים משקל מדויק
ניתן לרכוש דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב או לחלופין בחנויות אפייה למיניהן (יקר יחסית).
קופסת התפחה
למה משמשת קופסת התפחה
קופסת התפחה, כשמה כן היא – משמשת לאחסון והתפחה סופית של כדורי הבצק לפני האפייה. קופסאות התפחה מגיעות בגדלים וקיבולות שונות וכן מחומרים שונים (עץ/פלסטיק), כשהנפוצות עשויות מפלסטיק, שטוחות יחסית וניתנות לערימה אחת על השניה לניצול מקסימלי של מקום (רלוונטי בעיקר באופרציה של פיצריות).
שימושים נוספים לקופסת התפחה
אחסון של דברים 🤷
תחליפים לקופסת התפחה
כל קופסת פלסטיק מספיק גדולה תעשה את העבודה. רובן המוחלט של קופסאות הפלסטיק מתאימות למגע עם אוכל, גם אלו הזולות מרשתות הסטוק למיניהן – כך שאפשר להשתמש בהן ללא כל חשש.
אם אתם רוצים להיות בטוחים שקופסא שמצאתם בטוחה לשימוש עם מזון, חפשו עליה את אחד הסימונים הבאים (ראו דוגמה בתמונה מטה): PET 1, HDPE 2, LDPE 4 או PP 5 – כולם בטוחים לחלוטין לשימוש עם מזון. אם על הכלי מסומן מספר אחר (3/6/7) – ותרו עליו וחפשו כלי עם סימון 1/2/4/5.
הסימון יהיה בתחתית או בדופן הפנימית של הכלי, ויתכן ויהיה צריך "לחפש" אותו מעט ושהוא לא יהיה הכי ברור ממבט ראשון, אבל הוא שם – כל כלי פלסטיק מחוייב בסימון כזה.
מידע נוסף על סוגי הפלסטיק ניתן לקרוא באתר ה-FDA ובאתר מכון דוידסון.
איפה קונים קופסת התפחה
אם אתם רוצים קופסת התפחה "אותנטית", אז חנויות אפייה/פיצה מקצועיות (אך תתכוננו להיפרד מהרבה כסף). אם אתם אופים ביתיים ורוצים קופסת התפחה זולה שתעשה את העבודה – יש מבחר ענק בחנויות הסטוק למיניהן (רק שימו לב למידות ושיהיה לכם איפה לאחסן את הקופסא שהיא לא בשימוש, מדובר בקופסה גדולה אחרי הכל).
שפכטל (פלסטיק/מתכת)
למה משמש שפכטל
בהקשר של פיצה, שפכטל נשתמש בעיקר לשליפה קלה של כדורי בצק מתוך קופסת ההתפחה על ידי הפרדת צידי הכדורים ו"גירוד" שלהם מתחתית הכלי. בדומה לקלף בצק, שפכטל מגיע מפלסטיק או מתכת, כשההעדפה באיזה להשתמש תלויה בכם.
שימושים נוספים לשפכטל
שפכטל מתפקד מצויין (!) ככלי לניקוי משטחי שיש משאריות בצק, קמח ושות' – פשוט מגרדים את המשטח ואוספים את הלכלוך (במידה ואתם משתמשים בשפכטל מתכת, שימוש לב שהמשטח אותו אתם מנקים עמיד לשריטות; מניסיוני, כל עוד אתם לא מנסים לחרוץ את המשטח בכוח עם השפיץ של השפכטל, לא אמורה להיות בעיה).
תחליפים לשפכטל
ניתן להשתמש בקלף בצק עבור רוב הפעולות של השפכטל (כמה זה נוח? תלוי בקלף שיש לכם ומה שאתם רוצים לעשות עם השפכטל – עם קלף קטן ודק יהיה קשה לשלוף כדורי בצק מכלי ההתפחה, וכו').
איפה קונים שפכטל
ניתן לרכוש דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב או לחלופין בחנויות הסטוק למיניהן.
מרדות פיצה (כף פיצה)
מרדת פיצה ממתכת
למה משמשת מרדת פיצה ממתכת
מרדה ממתכת משמשת ל:
הכנסה והוצאה של הפיצה מהטאבון (עדיף לא להשתמש במרדה מעץ בסביבה של אש גלויה);
הוצאה של הפיצה מהתנור (מרדות מעץ לרוב עבות הרבה יותר ממרדות ממתכת ולכן קשה יותר לשלוף בעזרתן את הפיצה החוצה).
המרדה, שלרוב תהיה מאלומיניום, יכולה להיות מחוררת או לא מחוררת. מרדה מחוררת משמשת בעיקר ל"סינון" של שאריות הקמח מפתיחת הבצק – אז אם אתם לא משתמשים בכמויות מאוד גדולות של קמח בפתיחה של הבצק, אפשר להסתפק במרדה לא מחוררת.
שימושים נוספים למרדת פיצה ממתכת
הוצאה של מאפים (חוץ מפיצה) מהתנור/טאבון. ניתן להשתמש במרדה ככף סיבוב: לשלוף בעזרתה את הפיצה מהטאבון, לסובב את הפיצה על המרדה (מחוץ לטאבון) 90/180 מעלות, להחזיר לטאבון, וחוזר חלילה עד שכל הפיצה אפויה.
תחליפים למרדת פיצה ממתכת
טאבון: להוצאה של הפיצה מהטאבון, ניתן להשתמש בכף סיבוב; להכנסה, ניתן להשתמש במרדה מעץ (לא מומלץ – בכל זאת עץ ואש). מעבר לזה – אין תחליף למרדת מתכת.
תנור: להכנסה של הפיצה לתנור, ניתן (ועדיף) להשתמש במרדה מעץ. להוצאה של הפיצה מהתנור, ניתן להשתמש במרדה מעץ (פחות מומלץ, אבל עובד). אם אין שום סוג של מרדה, ניתן לנסות להחליק את הפיצה לתנור באמצעות מגש שטוח ומספיק גדול (להניח על המגש נייר אפייה, עליו את הפיצה, ולהעביר לתנור; זה עובד, אבל הרבה פחות מומלץ).
איפה קונים מרדת פיצה ממתכת
ניתן לרכוש מרדות מתכת בגדלים שונים, מחוררות ולא מחוררות, דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב (זול), או בחנויות ייעודיות (לרוב יקר).
מרדת פיצה מעץ
למה משמשת מרדת פיצה מעץ
מרדת פיצה מעץ משמשת בעיקר להכנסה של הפיצה לתנור / טאבון (לא טאבון עמוק). בשל העובדה שעץ (לעומת מתכת) סופח לחות, הבצק באופן כללי פחות ידבק למרדת עץ לעומת מרדת מתכת, מה שמאפשר מרווח תמרון גדול יותר, והכנה של הפיצה על המרדה עצמה (פרקטיקה מוכרת בפיצריות אמריקאיות). נוסף על יכולת ספיחת הלחות, קימוח של מרדה מעץ מאפשר לקמח לחדור דרך החריצים המזעריים שבמרדה, מה שגורם ליצירת חוצץ בין המרדה לפיצה ותורם עוד יותר לכך שהפיצה לא תדבק למרדה.
באופן כללי, מרדה מעץ היא האופציה העדיפה להכנסה של הפיצה לתנור / טאבון לא עמוק (אך אם משתמשים במרדה מעץ להכנסה לטאבון, יש להיזהר מאוד שהעץ לא בא במגע עם האש הגלויה), ופחות מתאימה להוצאה של הפיצה מהתנור/טאבון. ובמאמר מוסגר: ממילא רובן המוחלט של המרדות מעץ מגיעות עם ידית קצרה מאוד (כמו בתמונה), כך ששימוש במרדה כזאת עם טאבון עמוק זה לא ממש אופציה.
שימושים נוספים למרדת פיצה מעץ
ניתן להוציא את הפיצה מהתנור (לא מהטאבון!) באמצעות מרדה מעץ; זה עובד, אך פחות מומלץ.
תחליפים למרדת פיצה מעץ
להכנסה של הפיצה לתנור, אפשר להשתמש במרדה ממתכת. אם אין שום סוג של מרדה, ניתן לנסות להחליק את הפיצה לתנור באמצעות מגש שטוח ומספיק גדול (להניח על המגש נייר אפייה, עליו את הפיצה, ולהעביר לתנור; זה עובד, אבל הרבה פחות מומלץ).
איפה קונים מרדת פיצה מעץ
ניתן לרכוש מרדות עץ דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב (זול), או בחנויות ייעודיות (לרוב יקר).
כף סיבוב
למה משמשת כף סיבוב
כף סיבוב, כשמה כן היא, מיועדת לסיבוב של הפיצה בתוך הטאבון. מדובר בכף מחוררת מאלומיניום שמגיעה בגדלים שונים ולרוב תהיה בגודל הפיצה או קטנה ממנה, על מנת שניתן יהיה להחליק את הכף מתחת לפיצה ולסובב אותה. הסיבוב בתוך הטאבון הוא הכרחי על מנת לאפות את הפיצה בצורה שווה.
שימושים נוספים לכף סיבוב
הוצאה של מאפים (חוץ מפיצה) מהתנור/טאבון.
תחליפים לכף סיבוב
בכדי לסובב את הפיצה ניתן להשתמש במרדה ממתכת – לשלוף את הפיצה מהטאבון, לסובב אותה ידנית 90/180 מעלות, להחזיר לטאבון, וחוזר חלילה עד שכולה אפויה.
איפה קונים כף סיבוב
ניתן לרכוש כף סיבוב בגדלים שונים דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב (זול), או בחנויות ייעודיות (לרוב יקר).
תבניות פיצה
תבניות פיצה מרובעות
למה משמשות תבניות פיצה מרובעות
תבניות פיצה מרובעות מיועדות להכנת סוגים שונים של פאן פיצה (פיצה בתבנית), ובאופן ספציפי: דטרויט פיצה, פיצה סיציליאנית (כולל פיצה "סבתא"), ופיצה אל טליו. התבניות (מפלדה או אלומיניום) בנויות כך שהן מעבירות את החום לבצק שבתבנית בצורה אחידה ואופטימלית ויוצרות תחתית ושוליים קריספיים, והן מותאמות בדיוק לגדלים הסטנדרטיים של סוגי הפיצה הספציפיים אליהם הן מיועדות. אם רוצים להכין את אחת מהפיצות הנ"ל – תבנית מתאימה היא מוצר חובה!
שימושים נוספים לתבניות פיצה מרובעות
התבניות המרובעות מעולות גם לצרכי אפייה אחרים: פשטידות, עוגות, לזניות, בראוניז וכו'.
תחליפים לתבניות פיצה מרובעות
אפשר להשתמש בתבניות אלומיניום השחורות והמלבניות שמגיעות ביחד עם רוב התנורים כיום, אך התוצאה לא תהיה זהה לשימוש בתבנית ייעודית. בנוסף, התבניות של התנור מאוד גדולות, לכן יהיה צריך להתאים את כמות הבצק בהתאם. לחלופין, ניתן לנסות להשתמש בתבניות מרובעות אחרות שמיועדות לאפייה בתנור, אך שוב, אל תצפו לתוצאה זהה או קרובה לשימוש בתבנית ייעודית.
עוד אופציה היא שימוש בתבניות אלומיניום חד פעמיות, אבל גם כאן – התוצאה לא תהיה אופטימלית.
איפה קונים תבניות פיצה מרובעות
ניתן לרכוש תבניות פיצה ייעודיות ומקצועיות של LloydPans דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב (לא ניתן להשיג בארץ).
תבניות פיצה עגולות
למה משמשות תבניות פיצה עגולות
תבניות פיצה עגולות מיועדות להכנה של סוגים שונים של פאן פיצה (פיצה בתבנית), ובאופן ספציפי: שיקגו דיפ דיש ופיצות נוספות (בעיקר בעובי עבה-בינוני, אך יש תבניות שמתאימות במיוחד גם לפיצה דקה). התבניות (מפלדה או אלומיניום) בנויות כך שהן מעבירות את החום לבצק שבתבנית בצורה אחידה ואופטימלית ויוצרות תחתית ושוליים קריספיים, והן מותאמות בדיוק לגדלים הסטנדרטיים של סוגי הפיצה הספציפיים אליהם הן מיועדות. אם רוצים להכין את אחת מהפיצות הנ"ל – תבנית מתאימה היא מוצר חובה!
סוגים נפוצים של תבניות פיצה עגולות:
תבנית לשיקגו דיפ דיש פיצה: תבנית עגולה ועמוקה מאוד עם שוליים ישרים להכנה (התפחה + אפייה) של שיקגו דיפ דיש (אך יכולה לשמש גם לסוגים אחרים של פיצה עבה)
תבניות עגולות בעומק בינוני: להכנה של פיצות עם בצק בינוני/עבה. יכולות להגיע עם שוליים ישרים או שוליים בזווית (אם רוצים שלשוליים של הפיצה יהיה מעט שיפוע; זה לא הכי קריטי, אך דעו שזה קיים). ניתן להכין בתבניות אלו גם פיצות דקות.
תבניות עגולות ורדודות (Cutter Pan): להכנה של פיצות בעובי דק/בינוני.
שימושים נוספים לתבניות פיצה עגולות
התבניות העגולות מעולות גם לצרכי אפייה אחרים: פשטידות, עוגות וכו'.
תחליפים לתבניות פיצה עגולות
אפשר לנסות להשתמש בתבניות עגולות אחרות מאלומיניום/ברזל, אך אל תצפו לתוצאות דומות לתבניות פיצה ייעודיות.
איפה קונים תבניות פיצה עגולות
ניתן לרכוש תבניות פיצה ייעודיות ומקצועיות של LloydPans דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב (לא ניתן להשיג בארץ).
דיסקית פיצה
למה משמשת דיסקית פיצה
דיסקית פיצה היא משטח שטוח ומחורר (לרוב מאלומיניום יחסית עבה עם שכבת נון-סטיק). החורים בתחתית המשטח מאפשרים לאוויר החם לאפות את תחתית הפיצה. דיסקית פיצה מיועדת להכנה של פיצות דקות ועם אחוז מים נמוך (אחרת הבצק "ינזל" דרך החורים).
באופן כללי, דיסקיות פיצה שימושיות בעיקר כשהאפייה נעשית בהזרקה של אוויר חם או עם קונבקציה (טורבו/מאוורר), כך שהאוויר החם יוכל לאפות את הפיצה מלמטה דרך החורים. באפייה בתנאים ביתיים, לדיסקית פיצה יש פחות שימוש, ועדיף להשתמש בתבנית פיצה ייעודית. למה דיסקית פיצה כן שימושית בתנאים ביתיים? אם רוצים "להפריד" בין משטח האפייה (אבן/פלדה/נירוסטה) לתחתית הפיצה ולמנוע ממנה להשחים יתר על המידה (בעיקר בסוף האפייה).
**דיסקיות פיצה לא מתאימות לאפייה בטמפרטורות של טאבון!
שימושים נוספים לדיסקית פיצה
כאמור, הדיסקית יכולה לשמש ל"הרמה" של הפיצה מעל משטח האפייה (אבן/פלדה/נירוסטה) בכדי למנוע מהתחתית להשחים יותר מדי ולהישרף.
ניתן גם לקרר את הפיצה (או מאפים נוספים) על הדיסקית, כל עוד היא לא מונחת על משטח שטוח (כך שלאדים יהיה לאן לברוח והחורים לא יהיו "סתומים").
תחליפים לדיסקית פיצה
רשת פיצה.
איפה קונים דיסקית פיצה
ניתן לרכוש דיסקית פיצה מקצועית של LloydPans דרך עמוד המוצרים של פיצהלאב. לחלופין, ניתן לקנות דיסקית באחת מחנויות האפייה, אך באיכות משמעותית פחות טובה (ובמחיר זהה).
רשת פיצה
למה משמשת רשת פיצה
ה"אב הקדמון" של דיסקיות הפיצה, ובאופן כללי, הן משמשות לאותם הצרכים בדיוק (ראו סעיף 'דיסקית פיצה' מעלה). בניגוד לדיסקית, רשת פיצה עשויה מאלומיניום דק מאוד (וללא שכבת נון-סטיק).
באופן כללי, רשתות פיצה שימושיות בעיקר ל"הפרדה" בין משטח האפייה (אבן/פלדה/נירוסטה) לתחתית הפיצה בכדי למנוע ממנה להשחים יתר על המידה (בעיקר בסוף האפייה).
שימושים נוספים לרשת פיצה
כאמור, הרשת יכולה לשמש ל"הרמה" של הפיצה מעל משטח האפייה (אבן/פלדה/נירוסטה) בכדי למנוע מהתחתית להשחים יותר מדי ולהישרף.
ניתן גם לקרר את הפיצה (או מאפים נוספים) על הרשת, כל עוד היא לא מונחת על משטח שטוח (כך שלאדים יהיה לאן לברוח והחורים לא יהיו "סתומים").
תחליפים לרשת פיצה
דיסקית פיצה.
איפה קונים רשת פיצה
ניתן לרכוש בחנויות אפייה (יקר) או בחנויות סטוק למיניהן (זול). העלות של רשתות פיצה היא זולה מאוד (שקלים בודדים).
יש לכם שאלות לגבי ציוד מסוים? מוזמנים להשאיר תגובה למטה
אם אני משתמשת ברשת פיצה לפיצה ביתית , צריך לשמן אותה לפני? מה שמים כדי שהיא לא תדבק ?
היי אורנה,
בעקרון עדיף שלא לאפות את הפיצה ישירות על הרשת כי אז מאבדים חום חשוב לתחתית הפיצה, או לפחות לא למשך כל זמן האפייה (פוסט בנושא יעלה בעתיד)
אם מדובר על רשת סטנדרטית (כמו בתמונה), אין צורך לשמן אותה, אבל צריך לשים לב לא להשתמש בה עם בצק עם הידרציה גבוהה מדי שתגרום לבצק רטוב ש"ינזול" בין חורי הרשת 🙂
היי,
לא הבנתי למה צריך תרמומטר למדידת טמפרטורת הבצק? כך או כך אין דרך לשנות את הטמפרטורה
היי נגה,
בוודאי שיש דרך לשנות/לשלוט בטמפרטורה – באמצעות טמפרטורת המים. יכולה לקרוא על זה בהרחבה בערך טמפרטורת בצק סופית באנציקלופיצה 🙂