תמונה של מדריך שימוש

מדריך שימוש במחשבון הבצק של פיצהלאב

פיצהלאב » כלים ומחשבונים » מדריך שימוש במחשבון הבצק של פיצהלאב
|

רוצים לדעת איך להשתמש במחשבון הבצק של פיצהלאב להכנה של בצק פיצה? מעולה! הנה מדריך שיעזור לכם להשתמש במחשבון בצורה אופטימלית. המחשבון אמנם יכול להיראות בהתחלה טיפה מסובך ומאיים, אך אל דאגה, ברגע שתבינו את הפרנציפ (וזה יהיה מהר מאוד) – תוכלו להכין בקלות בצק שיהיה בדיוק לטעמכם

מחשבון הבצק של פיצהלאב – הקדמה

מחשבון הבצק של פיצהלאב הוא לא עוד מחשבון בצק – הוא המחשבון האולטימטיבי להכנה של בצק פיצה (ולא רק), והוא יעזור לכם להפוך את תהליך הכנת המתכון/פורמולה של הבצק לקלה ופשוטה.

מעבר לפישוט תהליך ההכנה, במחשבון הבצק של פיצהלאב יש שני פיצ'רים ייחודיים שלא נמצאים באף מחשבון פיצה אחר (לפחות לא בצורה משולבת):

חישוב כמות השמרים בהתאם לטמפרטורה וזמן ההתפחה

כפי שאתם יכולים לקרוא בפוסט התפחה – מה זה בעצם? צלילה לעומק של התהליכים שעובר בצק שמרים, שימוש בכמות שמרים נכונה היא ה-מפתח להתפחה מוצלחת, ומחשבון הבצק של פיצהלאב מאפשר לכם לקבל כמות שמרים אידיאלית בהתאם לזמן וטמפרטורת ההתפחה – לכן זה כלי חשוב מאין כמותו.

רוב המתכונים לבצקי שמרים באינטרנט קוראים להשתמש בה-ר-ב-ה (!) יותר מדי שמרים (בכדי שהבצק יתפח "בטוח" בכל מצב ובכל טמפרטורה) – וכמובן שיש לזה השלכות משמעותיות על הבצק (יותר מדי שמרים = טעם לוואי בבצק של עיתון מעופש, וזה במקרה והבצק לא מגיע לתפיחת יתר).

מחשבון פיצהלאב מחשב את כמות השמרים לפי מודל חיזוי של פעילות השמרים (שמבוסס גם על הרבה ניסוי וטעיה שלי ושל אחרים בשביל "לדייק" אותו) – והוא מאפשר לקבל בצק שתופח בצורה אידיאלית – לא עוד תפיחת יתר וא תפיחת חסר.

נסו ותיווכחו – המחשבון נמצא בשימוש מאות אנשים על בסיס יומי 🙂

יש משתנים שלא ניתן לקחת בחשבון ולהכניס לנוסחה פשוטה, לדוגמה טמפרטורות לא אחידות במשך ההתפחה, תהליכי ניהול בצק שונים, הויטאליות של השמרים – לכל אלו יש השפעה משמעותית על ההתפחה. לכן, המחשבון נותן נקודת מוצא מצוינת של כמות השמרים, אבל הוא לא תורה מסיני, ויתכן ותדרשנה התאמות קלות של כמות השמרים על ידי ניסוי וטעיה.

חישוב כמות בצק לפי גודל הפיצה (עגולה/מרובעת) והעובי הרצוי שלה

מחשבון הבצק של פיצהלאב מאפשר לחשב את כמות הבצק הנדרשת על פי הגודל והעובי הרצויים של הפיצה, בין אם עגולה (לפי הקוטר) ובין אם מרובעת (לפי אורך ורוחב). החישוב הוא על בסיס מקדם/ערך עובי, שמאפשר לחשב את כמות הבצק עבור כל גודל של פיצה על בסיס העובי הרצוי שלה. על ערך העובי ניתן לקרוא בהרחבה באנציקלופיצה (שימו לב – ערך העובי הוא אינו העובי הסופי של הפיצה, אלא משמש כמקדם מספרי לצורך החישוב).

כל מה שצריך לעשות זה להזין את ערך העובי (ערכי עובי עבור סוגי פיצות שונים תמצאו בקישור למעלה) ואת גודל הפיצה – וכמות הבצק תתעדכן אוטומטית.

הפונקציה הזו ייחודית למחשבון פיצהלאב, ומאפשרת בין היתר:

  • לקבל כמות בצק עבור פיצות שנאפות בתבנית (עבור כל גודל תבנית)
  • לקבל כמות בצק עבור פיצות עגולות בגדלים שונים
  • "לשחק" עם עובי הפיצה לטעמכם (בין אם מדובר בפיצה מרובעת, עגולה, שנאפית בתבנית או לא)

פיצ'רים נוספים

המחשבון שומר אוטומטית את הנתונים שהוזנו בו, כך שניתן לחזור לעמוד המחשבון מתי שרוצים והמתכון ישמר במלואו (כל עוד נכנסים מאותו מכשיר). ניתן להוסיף את עמוד המחשבון למועדפים במחשב/טלפון (או אפילו ליצור קיצור דרך ממסך הבית בטלפון) – והמחשבון יעלה מייד עם כל הנתונים שנשמרו.

בנוסף, פונקציית השיתוף של המחשבון מאפשרת לשלוח קישור לעמוד המחשבון עם המתכון שהזנתם, כך שלחיצה על הקישור תפתח את עמוד המחשבון עם כל הנתונים שהוזנו בו ברגע השיתוף (שימושי במיוחד לשיתוף המתכון עם אנשים אחרים או אם אתם רוצים לשמור את המתכון לעצמכם לשימוש עתידי).

הנחיות שימוש כלליות במחשבון ודברים שצריך לדעת

ראשית, כמה דברים בסיסיים שחשוב לדעת:

  • המחשבון מבוסס על אחוזי אופה. אחוזי אופה זו ה"שפה" של עולם האפייה בכלל ופיצה בפרט. כל הרכיבים מחושבים תמיד ביחס לכמות הקמח (באחוזים), שתמיד יהווה 100%.
  • אם המושג "אחוזי אופה" חדש לכם או שאתם לא לגמרי בטוחים שאתם מבינים מה הוא אומר, מומלץ מאוד לקרוא עליו באנציקלופיצה לפני שאתם מתקדמים הלאה
  • בכדי שהמחשבון יציג את הכמויות הסופיות של הרכיבים, נדרש להזין את כל נתוני הבצק הבסיסיים: משקל/מידות הבצק, כמות כדורים, % מים ומלח, כמויות בצק מקדים (באם בחרתם להשתמש בבצק מקדים) וכן את טמפרטורת וזמן ההתפחה. אחרת, לא יהיה בסיס לחישוב, והמחשבון יציג כמויות מאופסות.
  • ניתן להשתמש במחשבון גם עבור מאפים שאינם פיצה. כל מה שצריך לעשות זה להזין את כמות הבצק הכוללת (בשדה "משקל כדור") – ושאר החישוב זהה לחלוטין עבור כל סוג אחר של בצק שמרים.
    שימו לב – עבור בצק מועשר (חלה, בריוש, או כל בצק עם כמות גבוהה של סוכר ו/או שומן), הכפילו את כמות השמרים שהמחשבון נותן פי 1.5 (כמות הסוכר הגבוהה פוגעת בפעילות השמרים, לכן נדרש "לפצות" על כך בעוד שמרים).

1. המבנה הכללי של המחשבון

מדריך שימוש למחשבון הבצק של פיצהלאב

מצד ימין של המחשבון (או בחלק העליון אם אתם במובייל) מופיעים השדות בהם נזין את הנתונים, ומצד שמאל (או בחלק התחתון אם אתם במובייל) מופיעה הטבלה המסכמת עם הכמויות בהתאם לנתונים שהוזנו.

הטבלה המסכמת מציגה את כלל רכיבי הבצק לרבות האחוזים של כל רכיב, וכמובן – את הכמות הסופית של כל רכיב בגרמים.

בנוסף לעמודת 'גרמים', יש שתי עמודות נוספות של 'כפיות/כפות', שמציגות את הכמות הנפחית של הרכיבים (עבור רכיבים שאינם מים או קמח).
עם זאת, אני ממליץ מאוד לשקול את כל הרכיבים, ולא להשתמש במידות נפחיות.

בטבלה המסכמת ניתן לראות את המשקל של סך הבצק ("סה"כ כמות בצק"), וכן את המשקל של כדור בודד (במידה ובחרתם להכין יותר מכדור אחד).

2. איפוס, הדפסה ושיתוף

כפתור איפוס מחשבון: איפוס כל השדות במחשבון.

כפתור הדפסה: הדפסת המתכון הסופי כטבלה (נפתח בעמוד נפרד ו"נקי" שמיועד להדפסה).

כפתור שיתוף: בלחיצה על הכפתור מועתק קישור של עמוד המחשבון (כולל כל הנתונים שהוזנו בו), אותו ניתן לשתף.

3. צורת החישוב – לפי משקל כדור או ערך עובי

לבחירתכם, ניתן לחשב את כמות הבצק לפי משקל הבצק או לפי ערך העובי של הפיצה.

חישוב לפי משקל כדור

משקל כדור (גרמים): הזינו את משקל הבצק הרצוי (עבור כדור בודד).

כמה כדורים: בחרו כמה כדורים אתם רוצים להכין (החישוב של הכמות הכוללת של הבצק הוא לפי משקל הכדור שהוזן בסעיף הקודם, כפול מספר הכדורים שהוזנו).

חישוב לפי ערך עובי

תמונה של חישוב לפי ערך עובי (פיצה עגולה) מתוך מחשבון הבצק של פיצהלאב
תמונה של חישוב לפי ערך עובי (פיצה מרובעת) מתוך מחשבון הבצק של פיצהלאב

ערך עובי: הזינו את ערך העובי הרצוי. כאמור, ערך העובי הוא לא העובי של הפיצה הסופית, אלא ערך יחסי שמתחיל מ-0.05 (קרקר סטייל פיצה) ומגיע ל-0.13 ויותר (פיצות עבות שנאפות בתבנית כמו סיציליאנית או דטרויט).
רשימה של ערכי עובי נפוצים לסוגי פיצות שונים תמצאו בעמוד ערך עובי באנציקלופיצה.

סוג פיצה (עגולה/מרובעת): בחרו את סוג הפיצה הרצוי. אם בחרתם בפיצה עגולה, הזינו את גודל (קוטר) הפיצה בס"מ; אם בחרתם בפיצה מרובעת, הזינו את אורך ורוחב התבנית (או את האורך והרוחב של הפיצה אם היא לא נאפית בתבנית).

כמה כדורים: בחרו כמה כדורים אתם רוצים להכין (החישוב של הכמות הכוללת של הבצק הוא לפי משקל הכדור שהוזן בסעיף הקודם, כפול מספר הכדורים שהוזנו).

4. כמות מים ומלח

הזינו את האחוז הרצוי של המים (הידרציה) והמלח בבצק.

5. שימוש בבצק מקדים

לקריאה בהרחבה על בצק מקדים, ראו פוסט המדריך לבצק מקדים – הגדרות, שימושים ודרכי הכנה.

ללא בצק מקדים (בצק ישיר)

הכנה של בצק ישיר (בצק "רגיל" ללא בצק מקדים).

עם בצק מקדים

תמונה של חישוב לפי בצק מקדים מתוך מחשבון הבצק של פיצהלאב

% בצק מקדים (מסך הקמח במתכון): הזינו את אחוז הבצק המקדים הרצוי. אחוז הבצק המקדים הוא תמיד מתוך סך הקמח בבצק (כלומר: אם יש לנו 100 גרם קמח במתכון ונרצה להשתמש ב-20% בצק מקדים, יהיה לנו 20 גרם קמח בבצק המקדים).

% מים בבצק מקדים: הזינו את אחוז המים בבצק המקדים. עבור פוליש: 100% מים; עבור ביגה: בין 45-50% מים.

תמונה של סעיף בצק מקדים במחשבון בצק פיצה

החלק העליון של הטבלה ("סה"כ קמח ומים") מציג את הכמות הכוללת של המים והקמח במתכון (כולל הבצק המקדים והבצק הסופי).

החלק האמצעי של הטבלה ("בצק מקדים") מציג את הכמויות של קמח ומים לבצק המקדים בלבד.

החלק התחתון של הטבלה ("בצק סופי") מציג את כמויות הקמח והמים שצריך להוסיף לבצק הסופי, וכן את שאר הרכיבים של המתכון.

שימו לב – המחשבון לא לוקח בחשבון את כמות השמרים שבבצק המקדים, משום שלרוב היא תהיה זעומה וזניחה ביחס לכמות השמרים הכללית. לכן, ברוב המקרים ניתן להשתמש בכמות השמרים הכוללת שהמחשבון נתן עבור הבצק הסופי ו"להתעלם" מכמות השמרים בבצק המקדים. להרחבה, ראו פוסט בצק מקדים – הגדרות, שימושים ודרכי הכנה.

6. סוג השמרים

בחרו את סוג השמרים בהם אתם מתכוונים להשתמש במתכון. חשוב מאוד (!) לבחור את האופציה הנכונה (כלומר את השמרים בהם אתם הולכים להשתמש בפועל), שכן החישוב הוא שונה עבור כל סוג של שמרים.

שימו לב שהשמרים היבשים שזמינים בארץ הם שמרים יבשים אינסטנט בלבד, כך שאם אתם לא בטוחים איזה סוג שמרים יבשים לבחור (ואתם גרים בארץ) – זה תמיד שמרים יבשים אינסטנט.

7. בחירת הטמפרטורה וזמן ההתפחה (חישוב כמות השמרים)

סוג התפחה: בחרו את סוג ההתפחה – התפחה במקרר או התפחה בטמפרטורת חדר. בהתאם לבחירה, בסעיף הבא תוכלו לבחור את טמפרטורת ההתפחה.

עבור התפחה במקרר, כמות השמרים שהמחשבון נותן (שעשויה להיראות גבוהה ממה שהורגלתם אליו) מיועדת לשיטת התפחה בקירור ספציפית שנקראת ‘שיטת ליימן’, הכוללת כדרור והכנסת הבצק למקרר מייד בסיום הלישה. תוכלו לקרוא על שיטת ההתפחה הזו בפוסט התפחה במקרר / בטמפרטורת חדר – מה ההבדל, ואיך עושים את זה נכון, בסעיף ‘שיטת ליימן’, תחת שיטות התפחה במקרר (מומלץ לקרוא את כל הפוסט).

טמפרטורת התפחה: בחרו את הטמפרטורה בה אתם מתכוונים להתפיח את הבצק (במעלות צלזיוס). חשוב מאוד (!) לבחור בטמפרטורה הנכונה, שכן הטמפרטורה היא הגורם המרכזי שמשפיע על מהירות ההתפחה.
עבור התפחה במקרר, הטווח הוא 2-7 מעלות; עבור התפחה בטמפרטורת חדר, הטווח הוא 14-30 מעלות.

אם אתם מתפיחים במקרר ולא בטוחים באיזו טמפרטורה לבחור, בחרו ב-4 מעלות, שהיא הטמפרטורה הממוצעת ברוב המקררים (בהתחשב בסטיות הטמפרטורה מעלה/מטה שמתרחשות במקרר באופן תדיר).

אם אתם לא בטוחים באיזו טמפרטורה לבחור באופן כללי (לדוגמה אם אתם מתפיחים בטמפרטורת חדר ויש תנודות בטמפרטורה במשך היום), תמיד עדיף לבחור בטמפרטורה נמוכה יותר מאשר טמפרטורה גבוהה יותר.

זמן התפחה: בחרו בזמן ההתפחה הרצוי. חשוב לנסות ולדייק כמה שיותר על מנת להימנע ממצב של תפיחת יתר/חסר. זמני ההתפחה במחשבון הם זמני התפחה נפוצים ומוצגים בהתאם לצורת ההתפחה שנבחרה (מקרר / טמפרטורת חדר).

שימו לב – עבור כל שיטת התפחה, זמן ההתפחה הוא הזמן מרגע סיום הלישה ועד אפיית הפיצה. זה לא משנה אם בסיום הלישה הוספתם קיפולים או עשיתם עם הבצק דברים אחרים – מהרגע שהשמרים מתחילים "לעבוד" בבצק (כלומר מהרגע בו הטמענו אותם בבצק) – הבצק בפועל "תופח".

בשימוש עם בצק מקדים, זמן ההתפחה הוא תמיד עבור הבצק הסופי, לאחר ההוספה של הבצק המקדים. כלומר, זמן ההכנה של הבצק המקדים לא נכלל בזמן ההתפחה, אלא רק הזמן בו הבצק תופח לאחר ההוספה של הבצק המקדים.

אם לדוגמה הכנתם בצק מקדים שתפח 10 שעות והבצק הסופי הולך לתפוח 4 שעות – זמן ההתפחה להזנה במחשבון הוא 4 שעות.

אחוז שמרים מחושב: המחשבון יציג אוטומטית את אחוז השמרים המחושב. באפשרותכם לערוך את התא זה גם בצורה ידנית (אם לדוגמה אתם רוצים להכניס ערך משלכם או לשנות מעט את הערך שחושב).

8. הוספה של רכיבים נוספים לבצק

באפשרותכם להוסיף רכיבים נוספים לבצק. האופציות הן: סוכר, שמן, חלב, אבקת גלוטן, אבקת מאלט, או 'אחר' (כל רכיב שלא יהיה). אחרי הוספה, ניתן גם להסיר את אחד הרכיבים הנוספים על ידי לחיצה על האיקס האדום שמשמאל לשדה.

שימו לב שבסעיף הזה אין באמת משמעות לשם הרכיב שבחרתם שבחרתם מבחינת החישוב (החישוב יהיה זהה עבור כל הרכיבים, ההבדל יהיה שתופיע בטבלה הסופית מילה אחרת), ה"שמות" של הרכיבים הם רק לצורך הנוחות – בסופו של דבר כל רכיב מחושב על בסיס אחוזי אופה כאחוז מתוך הקמח.


זהו, עכשיו כשאתם כבר מומחים – קדימה להשתמש במחשבון ולהכין בצק 🙂

Similar Posts

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *